Gratis Patroon Onderzetters Moroc

Vorige Artikel 12 van 13 Volgende

Saskia van Vleugjegroen heeft Moroc pannenonderzetters ontworpen en geknoopt.  Tof zijn he?  3 GRATIS macramé patronen 😍

Saskia zegt: De knopen zijn als je eenmaal op stoom bent niet moeilijk bij deze onderzetters, het is gewoon een kwestie van het telpatroon volgen ;-)

Afmetingen onderzetters
Breedte ca 20 cm, hoogte ca 20 cm

Materiaal
De onderzetters zijn gemaakt met Paulina Chunky Twine, je hebt per onderzetter ongeveer nodig:
(Als je 2 klossen besteld kun je er makkelijk 4 uithalen, 1 klos weegt ca 1 kilo, reken dus maar uit 😊)

(Bestel je 2 klossen Paulina Chunky Twine voor de onderzetters, vermeld dit in het vakje opmerkingen tijdens de bestelilngen en je krijgt het patroon er in een printje bij)

 • ca 200 gram in de hoofdkleur (okergeel) en ca 60 gram in de accentkleur (wit)

 • Rek om aan te werken en een stok met een doorsnee van ca 2 cm om omheen te knopen (deze haal je er later weer uit)

  Gebruikte knopen
  Opzetknoop (larks head knot)
  Cordonknoop (clove hitch knot)

  Ik knoop deze knoop van de klos, je hoeft dan van te voren niet na te denken over hoe lang je werktouw moet zijn, je laat deze gewoon op de klos zitten (zie foto hieronder).
  Je legt twee maal een lus in je werktouw en haalt telkens 2 opzettouwen door je lus, dan is je knoop klaar en ga je door naar de volgende. Er is een duidelijk filmpje te vinden op Youtube van Holm Made Macrame: 
  How to tie a horizontal clove hitch knot | HOLM MADE MACRAME

      

Het op maat knippen van de touwen
Knip per onderzetter 15 touwen van elk 85 cm in de hoofdkleur.
Vouw je opzettouwen (waarvan je er dus 15 hebt geknipt) dubbel en bevestig ze met de opzetknoop aan je stok.
Start nu met het knopen van de cordonknopen, waarbij je telkens een lus maakt en 2 opzettouwen er doorheen haalt, dit herhaal je en dan ga je door naar de volgende knoop.

 

Houd ongeveer 1 cm ruimte tussen de opzetknopen en je eerste rij cordonknopen, dan kun je later de stok er gemakkelijk uit halen. Je begint het telschema te lezen vanaf boven (dat is rij 1).
Op het moment dat je kleur B (accentkleur) gaat toevoegen, laat je kleur A (hoofdkleur) gewoon achter je werk hangen en deze pak je weer op als je die kleur weer nodig hebt.
Je krijgt een netwerk van touwen achter je onderzetter, maar dat is helemaal geen probleem, dat zit toch aan de onderkant.

Tja en nu is het eigenlijk gewoon een kwestie van het telpatroon volgen en geduld hebben 😊

Tips & Tricks

Je moet soms een wat grotere afstanden van 5 of 7 knopen overbruggen achter je werk, om de lussen achter het werk niet te lang te maken, kun je na 3 knopen je werktouw en het touw wat achter je werk meegevoerd moet worden even om elkaar heen slaan, zo blijven de lussen achter je werk goed tegen je werk aan liggen.
Als je over gaat van de ene naar de andere kleur, haal dan altijd het nieuwe touw onder het oude touw door, zodat je tegelijk ook de knopen mooi strak tegen elkaar aan houdt en er geen gaatjes ontstaan.
Trek je cordon knopen stevig aan, maar ook weer niet te strak,ze moeten goed vast zitten, anders gaat alles schuiven.

 

Afwerking

 Ben je aan het einde van het telpatroon (na 18 rijen) dan gaan we met de afwerking aan de gang.
Weef de losse eindjes aan de achterkant van je werk (eventueel met behulp van een haaknaald) door de knopen aan de achterkant. Ik omwind de uiteinden altijd even met een stukje tape, zodat je ze wat gemakkelijker door de knopen kunt halen en ze niet gaan rafelen.

Haal nu de stok uit de bovenste lussen (zie foto links) en haal de lussen los.
Tenslotte knip je de franjes aan beide zijden op de gewenste lengte.

 

Liefs en veel plezier van je onderzetters,

Saskia Paulich, Vleugjegroen

Het is niet toegestaan dit patroon te gebruiken voor wordshops of andere commerciële doelen, tenzij er toestemming is verkregen vand e ontwerpster.
Dit patroon is ontworpen door Vleugjegroen, het patroon en de bijbehorende foto's zijn eigendom van Vleugjegroen en zijn bedoeld voor privégebruik door de koper. Kopiëren of overnemen zonder toestemming is niet toegestaan. Vleugjegroen is niet verantwoordelijk voor (gevolg)schade door eventuele fouten in de werkbeschrijving of anderszins.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2016 - 2021 Huisje van Katoen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel